Aanvang: 20:15
PRIJZEN: (excl. transactiekosten)
Normaal € 29,00 Keuzeabonnement Normaal € 23,00 Vriend € 25,00 Keuzeabonnement Vriend € 20,00 Jong € 10,00
Bestel bij Oude Muziek

OVER HET CONCERT
1660: na Cromwell komt koning Charles II aan het bewind. Hij restaureert ook de muzikale hofhouding: John Jenkins en Matthew Locke mogen de traditie van de consortmuziek naar een hoogtepunt voeren, Thomas Baltzar en Nicola Matteis weven kosmopolitische invloeden in het Londense klanklandschap. Het snarenduo Van der Voort-Jacobs verkent de Engelse barok op de grens tussen kunst- en volksmuziek, continentale mode en lokale specialiteiten.

MUSICI
Lidewij van der Voort viool
Fred Jacobs luit

PROGRAMMA

 • John Jenkins 1592-1678 Air – Corant – Air – Corant
 • Thomas Baltzar 1630-1663
  Prelude John come kiss me now, division on a ground Almond An Italian Ground (uit: John Playford (ed.), The Division Violin, Londen 1685)
 • Matthew Locke 1621/2-1677
  Consort of two parts, for several friends Fantazie – Pavan – Ayre – Courante – Almand – Saraband – Jigg
 • Nicola Matteis 1650-1714
  Preludio Sonata (Adagio) Aria amorosa Giga – al genio turchesco (uit: Ayres for the Violin, Londen, 1676 & 1685)
 • Matthew Locke
  Consort of two parts, for several friends Pavan – Ayre – Courante – Saraband
 • Nicolas Hotman 1610-1663
  Allemande – Courante – Passacaille
 • Matthew Locke
  Consort of two parts, for several friends Fantazie – Pavan – Ayre – Courante – Saraband – Jigg
 • Nicola Matteis
  Diverse bizzarrie sopra la vecchia sarabanda ò pur chiaccona (uit: Ayres for the Violin, Londen, 1676 & 1685)

Programma onder voorbehoud 

OVER DE UITVOERENDEN
‘Waarschijnlijk speel ik zo graag barokmuziek omdat ik er mee opgegroeid ben,’ aldus LIDEWIJ VAN DER VOORT. De muziek van de Gouden Eeuw beschouwt ze als de soundtrack van haar jeugd. Aan het Conservatorium van Amsterdam legde ze zich eerst toe op moderne viool, maar een groeiende passie voor barokviool voerde al gauw naar de klas van Sigiswald Kuijken in Brussel. De rest is geschiedenis. Van der Voort musiceert bij ensembles als Musica Antiqua Köln, Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging en The King’s Consort, is concertmeester bij onder meer BachPlus, La Sfera Harmoniosa, Il Gardellino, Hofkapelle Graz, Anima Eterna Brugge en Vox Luminis, en is medeoprichter van New Dutch Academy, Holland Baroque en B’Rock. Als duo met Fred Jacobs richt ze zich op een brede waaier aan repertoire voor viool en theorbe.
De luitist FRED JACOBS speelt bij The Gabrieli Consort & Players, de Nederlandse Bachvereniging en het Monteverdi-ensemble van de Bayerische Staatsoper in München. Daarnaast geeft hij recitals met gambiste Mieneke van der Velden en barokvioliste Lidewij van der Voort. Zijn cd-opname met solomuziek voor theorbe van Robert de Visée ontving internationale lof. Jacobs doceert luit en theorbe aan het Conservatorium van Amsterdam en onderzoekt verschillende aspecten van de luit en theorbe in de zeventiende eeuw.