Aanvang: 20:15

Kaarten: 7,50

Bestel tickets

MONETLEZING

Een lezing van Henk Heijnen en Ron Couwenhoven. Henk is kunsthistoricus en conservator van het Zaanse Museum en het Molenmuseum van de vereniging De Zaansche Molen. Ron is streekhistoricus.

In de zomer van 1871 arriveerde Claude Monet, nu wereldberoemd als één van de grondleggers van het impressionisme, in Zaandam. De kunstschilder maakte tijdens zijn vier maanden durende verblijf 25 schilderijen, die wereldwijd verspreid in de vooraanstaande musea hangen.

Henk en Ron deden drie jaar onderzoek naar de schilderijen, het verblijf van Monet in Zaandam en de kunstschilders die later op de zogenaamde Monet-locaties schilderden. Vandaag geven zij hierover een lezing in de Zuidervermaning in Westzaan.

Zij vertellen en tonen beelden van hun verrassende ontdekkingen. Zo werden de twee locaties ontdekt van de Westzijderveld-schilderijen, waarvan één exemplaar in bezit is van het Van Gogh museum in Amsterdam. Liefst anderhalve eeuw bleef het onbekend waar Monet zat toen hij deze twee doeken maakte.

Ook wordt aangetoond dat hij op negen van de 25 schilderijen de topografische juistheid geweld aan doet. Zo plaatste Monet molens op plekken waar ze nooit gestaan hebben, verplaatste hij een huis op zijn beroemde schilderij van Oostzijde 221 dat al sinds 1904 in bezit is van het Städelmuseum in Frankfurt en schilderde hij op zijn ook al beroemde doek van het Blauwe Huis – Hoogendijk 78 – ook het naastgelegen pand – Hoogendijk 80 – blauw. Claude Monet schilderde één portret in Zaandam. Hij vereeuwigde de 16-jarige Guurtje van de Stadt, een dochter uit het rijke gezin van houthandelaar Jan van de Stadt. Over haar werden talloze bijzonderheden gevonden. Ook een aantal onbekende foto’s van haar en haar familie werden achterhaald. Het schilderij behoort tot de permanente expositie van het Kröller Müllermuseum in Otterlo.

EXPOSITIE
U kunt vanavond ook nog de werken die Laurien Sneep ten toon stelt.

OOGST
Laurien werkt als kunstenaar en werkte als docent. Met de tentoonstelling ‘Oogst’ laat ze onbekend werk zien waarin collage een hoofdrol speelt.
Haar werk is vanavond og te zien.
Wilt u meer werk van Laurien bekijken? Klik dan hier.

Zoals altijd staan koffie en thee klaar.

Dit evenement is onderdeel van ons project Grenze(n)loos Westzaan